Saltar al contenido

MAREES I TSUNAMIS

  • por

MAREES I TSUNAMIS,

Hi ha un refrany que diu: No hi ha mals negocis, sinó negocis mal portats. Possiblement aquest sigui el cas del cervell privilegiat que assessora l’escalada de confrontació del procés, quan va dissenyar el darrer invent-oxímoron: el tsunami democràtic.

En efecte, hi ha dos fenòmens semblants: les marees i els tsunamis. Comparem-los. Les marees sorgeixen d’una combinació de forces gravitatòries regulars i conegudes, que pugen lentament i inexorables. Quan es retiren, tot queda en pau i més fecundament regat. Les conseqüències són positives per la flora i la fauna, i fins i tot permet a l’ésser humà proper d’adaptar-s’hi i treure’n profit.

En canvi, el tsunami sorgeix d’un fenomen brusc i explosiu, amagat, i l’aigua irromp imprevistament destruint tot el que troba al davant seu. Després, es retira deixant un paisatge de desolació i víctimes. Sent rebuscat, es pot pensar que només en treuen benefici els promotors immobiliaris que en reconstruiran el desastre.

Els qui de veritat volen millorar la situació dels presos jutjats i també que Catalunya avanci inexorablement cap a una sobirania cada cop més sòlida (que vol dir independència en el món d’avui?), quan veuen com el xaman delegat eleva les pregàries invocant un tsunami, haurien de pensar que cada jaculatòria, i cada contenidor cremat al seu redós, claven un clau més en el taüt de les llibertats dels presos i de la futura convivència del país. Mentrestant, el guru primari, des de dalt del cim, s’ho mira amb un rictus sarcàstic, en veure arribar les grues i les formigoneres.

Si el tsunami d’ara és un assaig de revolució, puc proposar que es faci també un assaig de diàleg tipus marea, entre voluntaris de totes les tendències (no polítics actuals, si us plau!), als qui no caldrà, espero, tapar-se la cara?

Antoni Cisteró

 

MAREAS Y TSUNAMIS (cast.)

Un refrán nos dice que no existen los malos negocios, sino los negocios mal gestionados. Posiblemente este sea el caso del cerebro privilegiado que asesora la escalada de confrontación del procés, al diseñar el último invento-oxímoron: el tsunami democrático.

En efecto, hay dos fenómenos que se parecen: las mareas y los tsunamis. Procedamos a compararlos. Las mareas surgen de una combinación de fuerzas gravitatorias regulares y conocidas, que suben lenta e inexorablemente. Cuando se retiran, todo queda en paz y más fecundamente regado. Las consecuencias son positivas para la flora y la fauna, e incluso permite al ser humano cercano adaptarse a ellas y sacar provecho de sus movimientos.

Sin embargo, el tsunami surge de un fenómeno brusco y explosivo, escondido, y el agua irrumpe de forma imprevista destruyendo todo lo que encuentra a su paso. Después se retira dejando un paisaje de desolación y víctimas. Yendo más allá, podemos pensar que solo sacarán un beneficio los promotores inmobiliarios que lo reconstruirán después del desastre.

Quienes quieren de verdad mejorar la situación de los presos juzgados y también que Cataluña avance inexorablemente hacia una soberanía cada vez más sólida (¿qué significa independencia en el mundo actual?), cuando ven al chamán delegado elevar sus plegarias invocando el tsunami, deberían pensar en que cada jaculatoria, y cada contenedor quemado a su llamado, clavan un clavo más en el ataúd de las libertades de los pesos y de la futura convivencia del país. Mientras tanto, el gurú primario, desde su cima, se lo mira con un rictus sarcástico, viendo llegar grúas y hormigoneras.

Si el actual tsunami es un ensayo de revolución, ¿puedo proponer que se haga también un ensayo de diálogo tipo marea, entre voluntarios de todas las tendencias (por favor, políticos actuales abstenerse), a los que espero no les sea preciso taparse la cara?