RETALLANT

Comparteixo una carta tramesa a ENTRE TOTS de El Periódico de Catalunya, composta de 203 paraules i 15 línies, amb un total de 1211 caràcters (el diari ho limita a 2000). Tanmateix, va ser publicada dies després, amb importants mutilacions al meu entendre injustificades. Aquí poso en vermell el que es va eliminar, i també, en blau les paraules que van substituir les originals (que mantinc entre parèntesi). Val a dir que en l’edició digital es conservà el text íntegre, però considero que els canvis en l’edició paper són no sols injustificats, sinó fets sense voler-ne transmetre el sentit original, a l’obviar paral·lelismes amb situacions molt nostrades. Calia? Lamentable.

GARANTIES:

No hi ha cap garantia fiable que els Estats Units continuï sent una democràcia en el futur. Tampoc hi és per cap altre país o comunitat. Només el capteniment de la població davant l’onada messiànica que ens amenaça pot donar una mica d’esperança en el futur. Però, desgraciadament (original: malauradament), sembla que per ara no és el cas. En un món atordit per un excés d’informació, sovint falsa o manipulada, moltes persones opten per jugar-s’ho tot a una carta, seguint religiosament a un líder hàbilment fal·laç, els porti on els porti. És còmode, dóna l’escalforeta de sentir-se en el bàndol dels elegits, però és suïcida per al conjunt de la societat.

La tàctica és clara: conduir el ramat cap el caos, cap al “pitjor”, fomentant la violència (física o mental) i l’enrenou (aldarull) (armat o falsament festiu) i, quan la por s’ha apropiat (ensenyorit) de l’electorat, prometre una sortida caracteritzada per (cap un “millor” de disseny on regnarà) la “llei i l’ordre”, la puixança econòmica i l’admiració mundial. Sortida a la qual només s’accedirà si tothom segueix disciplinadament el salvador (per cert, el mateix que ha contribuït a engendrar el problema) darrere el seu pal·li.

Els paral·lelismes amb situacions molt més properes fan escruixir, així que aquí ho deixo.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.